اوج شکوه ادبیات: نگاهی به رمان «برادران کارامازوف» اثر فیودور داستایفسکی
اوج شکوه ادبیات: نگاهی به رمان «برادران کارامازوف» اثر فیودور داستایفسکی
کلیات
نام اثر و نویسنده: «برادران کارامازوف» اثر فیودور داستایوفسکی (روسیه)
عنوان اصلی: Бра́тья Карама́зовы
زبان اصلی: روسی
صفحات: 796
سال انتشار اولیه: 1880
معرفی رمان «برادران کارامازوف»
«برادران کارامازوف» آخرین رمان فیودور داستایوفسکی، نویسندۀ شهیر روس است. نوشتن این رمان حدود دو ساعت طول کشید و داستایوفسکی کمتر از چهار ماه بعد از انتشار آن درگذشت.
این رمان فلسفی به کاوش عمیق موضوعاتی همچون اعتقاد به خدا، اراده و اخلاقیات میپردازد و مضامین ایمان، شک و خرد را در بستر روسیۀ در حال مدرنیزاسیون به تصویر میکشد. تمام این بحثها در بستر داستانی است که تم مرکزی آن پدرکشی است. امروزه «برادران کارامازف» از دستاوردهای بزرگ ادبیات جهان به شمار میآید.

خلاصۀ داستان
داستان دربارۀ فیودور، پدرسالار خانوادۀ کارامازوف، و نیز سه پسرش است. وقتی فیودور تصمیم میگیرد تکلیف ارثیهاش را مشخص کند، تنش میان برادران بالا میگیرد و قضیه به درگیری و قتل کشیده میشود.
جایگاه رمان «برادران کارامازوف»
این رمان طی سالیان دراز اثرات ژرفی بر بسیاری از چهرههای مشهور گذاشته است. از ستایندگان این اثر میتوان به آلبرت اینشتین دانشمند، لودیگ ویتگنشتاین و مارتین هایدگر فیلسوف و همینطور نویسندگانی همچون ویرجینیا وولف، کورمک مککارتی، کرت وانهگت و هاروکی موراکامی اشاره کرد.
زیگموند فروید این کتاب را «باشکوهترین رمانی که تا کنون نوشته شده» توصیف کرد و مجذوب مضامین ادیپی نفته در این رمان بود. او حتی مقالهای با عنوان «داستایوفسکی و پدرکشی» نوشت و به واکاوی رواننژندی خود داستایوفسکی پرداخت.
از دیگران مشاهیری که در ستایش این رمان نوشتند میتوان به فرانتس کافکا، جیمز جویس، ویلیام فاکنر، سامرست موآم، هرمان هسه و … اشاره کرد. ویلیام فاکنر، برندۀ جایزۀ نوبل ادبیات، این کتاب را بهکرات میخواند و ادعا میکرد در کنار آثار شکسپیر و انجیل، برای او بزرگترین منبع الهام است. فاکنر همچنین گفته بود ادبیات آمریکا هیچ کتابی تولید نکرده که قابلمقایسه با این رمان داستایوفسکی باشد.
اقتباس سینمایی
تا کنون فیلمهای متعددی از روی این رمان بیمانند ساخته شده که از آنها میتوان به فیلم ساختهشده در سال 1969 به کارگردانی کیریل لاورف، ایوان پیریف و میخائیل اولیانف اشاره کرد. این فیلم بیش از سهساعتونیم است و در سال اکرانش نامزد جایزۀ اسکار در ردۀ بهترین فیلم خارجی شد.

اگر رمان «برادران کارامازوف» را خواندهاید یا فیلم آن را تماشا کردهاید، نظراتتان را با ما در میان بگذارید.
Dr reza yazdaniyan
بهترين جمله كتاب برادران كامازوف به نظرم جمله زير است: از دروغ بپرهیز، از همهی دروغها، مخصوصا دروغ به خودت. مراقب دروغ خودت باش و هر ساعت، هر دقیقه، آن را وارسی کن. و از سرزنش بپرهیز، هم سرزنش خودت و هم سرزنش دیگران: آنچه در تو بد مینماید به صرف این حقیقت که آن را در خودت مشاهده کردهای پالایش مییابد. و از ترس دوری کن، گرچه ترس صرفا پیآمد هر دروغی است. از کمدلی خودت در دستیابی به عشق نهراس، و در عین حال حتی از کارهای بد خودت هم نهراس. (رمان برادران کارامازوف – صفحه ۶۹)
January 14, 2021 at 7:47 pm
shafieenasab
بسیار زیبا بود. سپاس از شما. قسمت دیگری هم دربارۀ دروغ گفته بود که به نظرم واقعاً زیبا بود: “انسانی که به خود دروغ گوید و به دروغ خود گوش فرا دهد، به چنان گذرگاهی میرسد که نمیتواند حقیقت و دروغ را در وجود خود و در اطراف خود از هم تشخیص دهد و بدینترتیب هرگونه احترامی را نسبت به خود و دیگران از دست میدهد. بدون احترام هم دیگر نمیتواند عشقی بورزد و برای اینکه خود را بدون عشق به چیزی مشغول و سرگرم سازد، راه رل بر شهوت و لذتهای دون میگشاید و از پستی به حیوانیت نزول مییابد. تمام اینها حاصل دروغگویی به دیگران و خود است.”
January 15, 2021 at 9:17 am