زندگی رمانی عاشقانه نیست: نگاهی به «مادام بوواری» اثر گوستاو فلوبر
زندگی رمانی عاشقانه نیست: نگاهی به «مادام بوواری» اثر گوستاو فلوبر
کلیات
نام اثر و نویسنده: «مادام بوواری» اثر گوستاو فلوبر (فرانسه)
عنوان اصلی: Madame Bovary. Mœurs de province
زبان اصلی: فرانسوی
صفحات: 479
سال انتشار اولیه: 1856
معرفی رمان «مادام بوواری»
«مادام بوواری» نخستین رمان گوستاو فلوبر، نویسندۀ فرانسوی است. در زمان انتشار این رمان در قرن نوزدهم، آن را بهخاطر مطالب علیالادعا مستهجن مورد انتقاد تند قرار دادند و چنین بود که فلوبر در ژانویۀ سال 1857 محاکمه شد. اما این محاکمه نهتنها به تبرئۀ فلوبر انجامید، که داستان را به شدت مشهور کرد و باعث شد این کتاب جزء پرفروشترین آثار روزگار خود شود.
این رمان امروزه از آثار برجستۀ رئالیسم ادبی محسوب میشود و شاهکار فلوبر به شمار میآید. جیمز وود، منتقد ادبی، دربارۀ این کتاب مینویسد: «چه خوب باشد و چه بد، فلوبر چیزی را نهادینه کرد که اکثر خوانندگان روایت رئالیستی مدرن به شمار میآورند. تأثیر او آنقدر برایمان آشنا شده که دیگر به چشم نمیآید.»

خلاصۀ داستان
اما بوواری زنی زیباست که از زندگی یکنواخت خود با یک پزشک خسته شده و به دنبال بخشیدن رنگوبویی جدید به زندگیاش است. اما که عاشق رمانهای عاشقانه است، بدین منظور سراغ روابط عاشقانه، ولخرجی و نهایتاً خیانت میرود. ولی حتی این روابط نیز او را سرخورده میکند و وقتی زندگی بنا به خیالات رمانتیک او پیش نمیرود، به عواقب نابودگری دچار میگردد.
جایگاه ادبی رمان «مادام بوواری»
این اثر را رمانی «بیعیبونقص» توصیف کردهاند و جز برترین رمانهای تاریخ به شمار میآورند. هنری جیمز آن را رمانی چنان کامل خواند که سروگردنی از سایر کتابهای این ژانر برتر است. مارسل پروست نیز «خلوص گرامری» سبک فلوبر را ستود. ولادیمیر نابوکوف میگوید «به لحاظ سبکی، نثر این کتاب کاری را میکند که نظم باید انجام دهد». میلان کوندرا نیز مینویسد «تا پیش از فلوبر، نثر ننگ فرودستی زیباییشناختی را یدک میکشید. اما با انتشار مادام بواری، هنر رمان را همتراز هنر شاعری دانستهاند».
اقتباس سینمایی
از رمان «مادام بوواری» تا کنون بیش از ده فیلم ساختهاند که جدیدترین آنها فیلمی با همین نام به کارگردانی سوفی بارت، کارگردان فرانسویآمریکایی است که در سال 2014 اکران شد. در فیلم، میا واشیکوفسکا بازیگر استرالیایی نقش اما بوواری را بازی میکند.

اگر این رمان را خواندهاید یا هریک از اقتباسهای آن را تماشا کردهاید، نظراتتان را با ما در میان بگذارید.
Dr reza yazdaniyan
چند نكته جالب در مورد اين رمان به نظرم رسيد كه شايد براتون جالب باشه، وقتي از آقاي فلوبر پرسيدند كه الگوي ‘اما’ چه كسي بوده، آقاي فلوبرگفت مادام بواري خود منم. داستان اما بواري براساس زندگي يكي از نزديكان فلوبر نوشته شده و بيشتر ماجراهاي نقل شده واقعيت است.مهماني اشرافي كه آقاي فلوبر به تصوير مي كشد خودش در سن ١٤ سالگي به همراه والدينش در يك مهماني مشابه آن شركت كرده است.نامه هاي عاشقانه موجود در داستان از نامه هاي عاشقانه آقاي فلوبر الهام گرفته شده كه او در يك رابطه عاشقانه با يك شاعره به نام لوئيس كولت مي نوشته است.در حقيقت داستان مادام بواري پس از اين نامه ها شكل گرفته است. البته به نظر مي رسد ايده اصلي رمان ‘ مادام بواري’ از يك خبر در روزنامه هاي فرانسوي شروع شده است.زمانيكه خبري در مورد رسوايي اخلاقي زني به نام دلفين دلامير به چاپ مي رسد و پس از آن آقاي فلوبر نوشتن رمانش را آغاز مي كند. اما به نظرم اين رمان بيشتر از اينكه شبيه داستان باشد شبيه نمايشنامه است چون خيلي به جزئيات پرداخته شده است و در حقيقت داستان با جزئيات به پايان مي رسد.
January 16, 2021 at 5:23 pm
shafieenasab
نکات جالبی بود. سپاس از شما. در رابطه با اینکه آقای فلوبر گفته بود مادام بوواری خود منم اینطور شنیدهام که وقتی این رمان انتشار یافت، زنان زیادی ادعا کردند منبع الهام این شخصیت بودهاند. برای همین بوده فلوبر به نوعی ادعای همۀ آنها را با این حرف رد کرده است.
January 17, 2021 at 8:12 am