ژرژ پرک، مبتکرترین نویسندۀ فرانسه در قرن بیستم
ژرژ پرک، مبتکرترین نویسندۀ فرانسه در قرن بیستم
کلیات
نام: ژرژ پرک
تولد: 1936، پاریس، فرانسه
وفات: 1982
ژانر: رمان، جستار
الگوها: رمون روسل، خورخه لوئیس بورخس، رمون کنو، لارنس استرن، گوستاو فلوبر، فرانتس کافکا، آدوفلو بیوئی کاسارس، یان پوتوکی، هرمان ملویل، ملکم لوری
معرفی ژرژ پرک
ژرژ پرک نویسنده، جستارنویس و فیلمساز فرانسوی بود که او را معمولاً نوآورترین ادیب آن نسل در زمینۀ فرم میدانند.
پرک در سنی کم یتیم شد: پدرش در جنگ جهانی دوم کشته شد و مادرش در اردوگاههای کار اجباری. او در خانۀ عمهاش بزرگ شد و سرانجام به دانشگاه سوربن رفت. پرفروشترین رمانش با عنوان «چیزها» (1965) در مورد زوج جوان پاریسی است که مادیات زندگی آنها را نابود میکند. پرم در سال 1967 عضو گروه اولیپو شد، گروهی که به تعقیب صورتهای جدید ادبیات و احیای صورتهای قدیمی اختصاص داشت. این گروه تأثیر شگرفی بر سمتوسوی نوشتار پرک گذاشت.
«جای خالی» (1969) دیگر رمان پرک بود که بدون استفاده از حرف e نوشته شد و حتی این ویژگی در ترجمۀ انگلیسیاش هم حفظ شد. کتاب «دبلیو یا خاطرات کودکی» (1975) را شاهکاری در خودزیستنگاری نوآورانه میدانند. چون فصلها یکدرمیان دو داستان جداگانه را میگویند که در نهایت به هم میرسند. بلندپروازانهترین و ستودهترین رمانش نزد منتقدان با اختلاف زیاد «زندگی: کتابچۀ راهنما» (1978) است که تکتک واحدهای یک آپارتمان بزرگ در پاریس را توصیف و زندگی ساکنانش را روایت میکند.

نوآوریهای صوری ژرژ پرک
علاوه بر رمان «چیزها» که چنانچه قبلاً ذکر شد بدون حرف e نوشته شده است، از دیگر آزمایشات صوری عجیب پرک میتوان به شعری 399 بیتی اشاره کرد که تمام سطرهایش آناگرام عنوان هستند. یعنی با استفاده از همان حروف سروده شدهاند. پرک در هنگام مرگش در حال کار روی رمانی جنایی بود که هری متیوز و ژاک روبو آن را پس از مرگش ویراسته و با عنوان «53 روز» (1989) منتشر کردند. از دیگر آثار منتشرشده پس از مرگش میتوان به مجموعهای از جستارها به نام «اندیشیدن، طبقهبندی کردن» (1985) و «هنر و صنعت مراجعه به رئیستان برای درخواست ترفیع» (2008) اشاره کرد که رمانی متشکل از یک جملۀ بلند است و پرک آن را به تقلید از روش تعامل کامپیوتر با دادهها نوشته است.
پرک در طول عمرش سیگاری قهاری بود و در سال 1981 به سرطان ریه مبتلا شد. او سال بعد در سن چهلوپنج سالگی درگذشت.

آثار برجسته
– زندگی: کتابچۀ راهنما (La Vie mode d’emploi)
– جای خالی (La Disparition)
– چیزها (Les Chosses)
– دبلیو یا خاطرات کودکی (W ou le souvenir d’enfance)
– هنر و صنعت مراجعه به رئیستان برای درخواست ترفیع (L’art et la manière d’aborder son chef de service pour lui demander une augmentation)
اگر هریک از آثار این نویسندۀ خلاق فرانسوی را خواندهاید، نظراتتان را با ما در میان بگذارید.