نخستین روایت از احوالات ذهنی: نگاهی به رمان «جین ایر» اثر شارلوت برونته
نخستین روایت از احوالات ذهنی: نگاهی به رمان «جین ایر» اثر شارلوت برونته
کلیات
نام اثر و نویسنده: «جین ایر» اثر شارلوت برونته (بریتانیا)
عنوان اصلی: Jane Eyre
زبان اصلی: انگلیسی
صفحات: 530
سال انتشار اولیه: 1847
معرفی رمان «جین ایر»
«جین ایر» رمانی از شارلوت برونته، نویسندۀ انگلیسی است که در آن زمان این اثر را با تخلص «کارر بل» چاپ کرده بود. «جـین ایر» را میتوان رمان تربیتی است، چراکه تجربیات قهرمان داستان یعنی جین ایر را تا دوران بزرگسالی و دلباختن او به آقای روچستر، مدیر ثورنفیلد هال، به تصویر میکشد. این رمان امروزه از آثار کلاسیک ادبیات انگلیسی محسوب میشود و پس از گذشت بیش از 170 سال از زمان انتشارش، تجدید چاپ میشود و خوانندگان زیادی دارد.

جایگاه ویژۀ رمان «جین ایر»
این رمان انقلابی در نثر داستانی بود، چراکه پیش از آن، هیچ اثری در قالب روایت اولشخص بر رشد اخلاقی و معنوی شخصیت اصلی تمرکز نکرده بود، لذا در این اثر رویدادها و اتفاقات رنگوبوی شدید روانشناختی به خود میگیرند. شارلوت برونته را «نخستین مورخ آگاهی باطنی» و الگوی ادبی نویسندگانی همچون مارسل پروست و جیمز جویس دانستهاند. «جین ایر» امروزه در کنار «غرور و تعصب» اثر جین آستن جزء برترین رمانهای عاشقانۀ تاریخ به شمار میآید.
خلاصۀ داستان «جین ایر»
جین که در کودکی یتیم شده در تمام دوران کودکی و جوانی احساس مطرودیت دارد. شجاعت او زمانی به بوتۀ آزمایش گذاشته میشود که مردی اندوهگین به نام ادوارد روچستر او را در عمارت ثورنفیلد هال استخدام میکند تا به فرزندخواندهاش ادل آموزش دهد. جین رفتهرفته عاشق این مرد رنجور ولی مهربان میشود، ولی رازی مخوف در این عمارت تاریک و غمناک نهفته شده که ممکن است بار دیگر جین را دلشکسته کند.
اقتباس سینمایی و تلویزیونی
تا کنون بیشمار فیلم و سریال بر پایۀ رمان «جـین ایر» ساخته شده است، اما به نظرم بهترین اقتباس آن سریال چهارقسمتی به کارگردانی سوزانا وایت است که بیبیسی در سال 2006 ساخت. روث ویلسون نقش جین و توبی استیونز نقش آقای روچستر را بازی میکنند.

بیشتر فیلمنامه و شخصیتسازی مستقیماً برگرفته از رمان است و در این چهار قسمت، دو شخصیت اصلی به اندازۀ کافی ساختهوپرداخته میشوند. از این جهت به نظرم اگر تصمیم به تماشای اقتباسی از این رمان دارید، این مینیسریال میتوانید گزینۀ بسیار خوبی باشد.
اگر این رمان کلاسیک را خواندهاید یا هریک از اقتباسهای آن را تماشا کردهاید، نظراتتان را با ما در میان بگذارید.