در بهترین و بدترین روزگار: نقد و بررسی «داستان دو شهر» اثر چارلز دیکنز
در بهترین و بدترین روزگار: نقد و بررسی «داستان دو شهر» اثر چارلز دیکنز
کلیات
نام اثر و نویسنده: «داستان دو شهر» اثر چارلز دیکنز (انگلستان)
عنوان اصلی: A Tale of Two Cities
زبان اصلی: انگلیسی
صفحات: 490
سال انتشار اولیه: 1859
معرفی رمان
«داستان دو شهر» رمانی تاریخی از چارلز دیکنز است که داستان آن در پاریس و لندن و دوران انقلاب فرانسه اتفاق میافتد. این کتاب مشهورترین رمان تاریخی دیکنز است و آن را جزء پرفروشترین رمانهای تاریخ میدانند. تا کنون فیلمها و سریالها و تئاترهای زیادی بر مبنای این کتاب ساخته شده است.
علاوه بر مضامینی همچون رستاخیز، عدالت اجتماعی و نبرد نیک و شر، بعضی منتقدان گفتهاند که مؤلفههایی از این کتاب برگرفته از زندگی خود چارلز دیکنز است. مثلاً دیکنز هنگام نوشتن این کتاب به تازگی با بازیگر هجدهسالهای به نام الن ترنن وارد رابطه شده بود و توصیفات ظاهر لوسی مانت را شبیه به ترنن میدانند.

خلاصۀ «داستان دو شهر»
پزشکی پیر به نام دکتر مانت پس از هجده سال حبس سیاسی در باستیل سرانجام آزاد میشود. و به دیدار دخترش لوسی در انگلیس میرود. زندگی مرد دو مرد کاملاً متفاوت به واسطۀ عشق لوسی در هم گره میخورد: چارلز دارنی، اشرافزادۀ تبعیدی فرانسوی و سیدنی کارتن، وکیل باهوش ولی بدنام انگلیسی. ایندو به رغم میل باطنیشان از محیط آرام لندن به خیابانهای خونآلود پاریس میروند که در اوج عصر وحشت است و دیری نمیگذرد که هردو سایۀ مرگبار گیوتین را بالای سر خود میبینند.
جملات ابتدایی کتاب
بند اول این کتاب جزء مشهورترین جملات نخستین در تاریخ ادبیات است:
«بهترین روزگار بود، بدترین روزگار بود، دوران درایت بود، دوران حماقت بود، عصر باور بود، عصر تردید بود، فصل روشنایی بود، فصل ظلمت بود، بهار امید بود، خزان نومیدی بود.»
اقتباس سینمایی «داستان دو شهر»
تا کنون دستکم هفت فیلم از روی این رمان کلاسیک ساخته شده که از میان آنها، شاید مشهورترینشان اقتباس سیاهوسفید جک کانوی باشد که در سال 1935 ساخته شد. این فیلم نامزد جایزۀ اسکار در ردۀ بهترین تدوین شد.

اما فیلم موردعلاقۀ خودم در میان اقتباسهای این رمان، نسخهای است که در سال 1980 ساخته شد. کارگردان این فیلم جیم گودارد است و بازیگرانی همچون کریس ساراندون، آلیس کریج و پیتر کوشینگ در آن ایفای نقش میکنند.

اگر این رمان تاریخی جذاب را خواندهاید یا هریک از اقتباسهای آن را تماشا کردهاید، نظراتتان را با ما در میان بگذارید.
Dr Rezayazdaniyan
البته يك نسخه ديگر از اين فيلم هم در سال ١٩٥٨ توليد شده كه البته به موفقيت نسخه ١٩٣٥ دست نيافت به كارگرداني آقاي رالف توماس. البته نسخه اي از اين فيلم را كه من ديدم خيلي باشكوه و جذاب نبود ، فكر مي كنم بهترين اقتباس اين رمان هنوز همان نسخه ١٩٣٥ است.
December 30, 2020 at 7:17 pm
shafieenasab
جالب بود، الان کمی دربارۀ اقتباس آقای رالف توماس خواندم که ظاهراً فیلم ستودهای هم هست. سپاس بابت معرفی.
December 31, 2020 at 12:21 pm